200198
Book
In basket
Podręcznik obejmuje zagadnienia związane z badaniem składu oraz właściwości produktów spożywczych i przeznaczony jest dla studentów kierunku towaroznawstwa. W pracy przedstawiono przede wszystkim metody chemiczne, ale także elementy analizy instrumentalnej i oceny organoleptycznej. Ze względu na rozległy zakres tematyczny opracowania i konieczność dostosowania go do programu nauczania dokonano wyboru grup produktów spożywczych oraz cech jakości, a także metod ich badania. W opracowaniu uwzględniono następujące działy produktów spożywczych: ziarno zbóż i przetwory zbożowe, pieczywo, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, produkty owocowe i warzywne, kawa i herbata, wyroby przemysłu fermentacyjnego, miód i wyroby cukiernicze, mięso i przetwory mięsne, mleko, jaja oraz tłuszcze. W doborze cech i metod badania poszczególnych grup produktów spożywczych uwzględniono przede wszystkim te cechy i metody, które są ujęte w normach ustanowionych przez Polski Komitet Normalizacyjny (PN) i Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO). Skoncentrowano uwagę na metodach stosowanych w analizie żywności, możliwych do wykorzystania w przeciętnie wyposażonym laboratorium.
Availability:
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 105940 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz.
Target audience note
Dla studentów towaroznawstwa.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again