197911
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka : słownik terminologiczny / Henryk Gertig, Jan Gawęcki. - Wyd. 2 zm., 2 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014. - XII, 150 ; 24 cm.
Słownik zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa UE. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Status dostępności:
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108039 P (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46003 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s.131-132.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów uczelni medycznych i rolniczych, lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach itp.
Uwaga dotycząca indeksów
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej